αγγλικο μπουλντοκ

Dobro member

Ιστορία Bulldog

Σκύλος συντροφιάς

Ο φλεγματικός ταυρομάχος

Όμιλος Μπούλντογκ Ελλάδος

"What creature that, so fierce and bold,
That springs and scorns to leave his hold?
It is the Bulldog, matchless, brave,
Like Britons on the swelling wave!"

"Τι πλάσμα είναι αυτό, τόσο ατρόμητο και θαρραλέο,
Που παρόλα τα τινάγματα αρνείται ατρόμητα ν' αφήσει το κράτημά του;
Είναι το Μπούλντογκ, ακαταμάχητο, γενναίο,
Όπως οι Βρετανοί στο φουσκωμένο κύμα!"
(Ελεύθερη απόδοση)

"13ος αιώνας… Ομίχλη, τοπίο σκοτεινό, σκιές που αχνοφαίνονται…
Τα δέντρα και οι μεγαλόπρεποι πύργοι της επαρχίας του Stanford μοιάζουν φαντάσματα της μέρας. Τη σιγή διακόπτει μία πονεμένη φωνή, ένας ταύρος τρέχει σαν φοβισμένο αγριοκάτσικο να ξεφύγει από τα μανιασμένα δόντια των κυνηγών του. Τέσσερα Bulldogs τρέχουν ξοπίσω του. Και ο λόρδος Earl Warren του Stanford βρίσκει το θέαμα εκπληκτικό, τόσο, που καθιερώνει από τότε 6 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα να επαναλαμβάνεται το θλιβερό αυτό άθλημα.
Και τα χρόνια κυλούν… Το "άθλημα" γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.
Το μόνο που αλλάζει είναι ότι οι ταύροι πια δεν καταδιώκονται από τα σκυλιά έξω στη φύση, αλλά μέσα σε αρένες. Αρκετές φορές το θύμα στην ιστορία αυτή δεν ήταν μόνο ο ταύρος αλλά και τα σκυλιά, παρόλο που οι ιδιοκτήτες τους έκαναν τα πάντα για να μην διακοπεί ο αγώνας - ακόμη και ράμματα επί τόπου και σε περίπτωση σπασίματος, πρόχειρους νάρθηκες και ξανά στην αρένα!!"
Αντοχή στον πόνο
Όσο τρομακτικά κι αν ακούγονται όλα αυτά, μην ξεχνάμε ότι η φυλή χρωστάει πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά της στην ιδιότητα του μαχητή ταύρων. Η κοντή σιαγόνα και η πίσω τοποθετημένη μύτη διευκόλυναν το Μπούλντογκ να κρατιέται από τη ματωμένη σάρκα του ταύρου χωρίς να πνίγεται, το βαρύ μπροστινό και οι ευρείς ώμοι για να μην τσακίζεται η σπονδυλική του στήλη από τα έξαλλα τινάγματα του ταύρου. Επιπλέον το ταμπεραμέντο -που ακόμα και σήμερα υπάρχει- της σταθερής αποφασιστικότητας και του μεγάλου κουράγιου, ειδικά σε σχέση με τον πόνο για τον οποίο η φυλή δείχνει να έχει απίστευτα υψηλό όριο αντοχής.
Επιμιξίες
Το 1835 όλα αυτά έλαβαν τέλος -τυπικά τουλάχιστον- με την απόφαση της Βουλής να απαγορεύσει τις κάθε είδους μάχες με Μπούλντογκ. Παράνομα βέβαια όλο και κάποιες διοργανώνονταν, αλλά σημασία έχει ότι η φυλή άρχισε να χάνει την αίγλη της και ακολούθησαν αρκετές διασταυρώσεις προκειμένου να βγει από τα σκυλιά αυτά ένας χρηστικός σκύλος και όχι ένας μαχητής. Έτσι χρησιμοποιήθηκαν το Pug, που μείωσε πολύ το ύψος και ακόμα πιο πολύ τις σιαγόνες, το Terrier που βελτίωσε τις ικανότητές του και το Spanish milk-cart dog, που αύξησε βάρος και όγκο.
Ο πρώτος όμιλος
Με το φόβο της αλλοίωσης των εξωτερικών χαρακτηριστικών αλλά και των ψυχικών χαρισμάτων του Μπούλντογκ, ορισμένοι ευγενείς, αφοσιωμένοι στη φυλή, αποφάσισαν να ιδρύσουν τον πρώτο όμιλο της φυλής.
Και ενώ το 1817 είχε γίνει η πρώτη προσπάθεια να περιγραφεί το Μπούλντογκ, βάσει των σκυλιών Crib & Rosa, που θεωρήθηκαν τότε τα κορυφαία δείγματα της εποχής, το επίσημο πρότυπο της φυλής εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 1865, γνωστό και ως "Philo Kuon" (Canis Pugnax), από το νεοσυσταθέντα Όμιλο Μπούλντογκ.
Έτσι ξεκίνησαν και οι εκθέσεις στην Αγγλία, και ο πρώτο σκύλος που λέγεται ότι παρουσιάστηκε ήταν ο King Dick, ο οποίος για πολλούς θεωρείται ο προάγγελος του σημερινού τύπου Μπούλντογκ.
Στο παλάτι
Το 1875 ιδρύεται το "Bulldog Club Inc" και διοργανώνεται η πρώτη του έκθεση στο παλάτι Αλεξάνδρα στις 14-15 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Το πρώτο βραβείο λαμβάνει ο "Mr Turton' s Crib". Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, το Μπούλντογκ κάνει εμφανίσεις στις εκθέσεις, όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Καθώς τα χρόνια κυλούν, τα Crufts μπαίνουν στο προσκήνιο και τα Μπούλντογκς, που ήδη παρουσιάζονται 30 χρόνια, αποκτούν τους πρωταθλητές τους και σε αυτά. Ο πρώτος σκύλος που κέρδισε τη φυλή ήταν ο Ch. Bedgebury Lion (Mr. P. Beresford-Hope), και η θηλυκιά Ch. Dryad (Sam Woodiwiss). Το μοναδικό σκυλί που κέρδισε το Καλύτερο Έκθεσης στα Crufts ήταν ο Ch. Noways Chuckles (John & Marjorie Barnard) το 1852.
Ένας πεισματάρης με… υπομονή
Τα Μπούλντογκ είναι πλάσματα οπλισμένα με πείσμα αλλά και τεράστια υπομονή. Τα πάνε πολύ καλά με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, και έχουν άριστες σχέσεις με τα άλλα κατοικίδια αρκεί να έρθουν από νωρίς σε επαφή. Διακρίνονται για τη μεγάλη αυτοπεποίθησή τους, γι' αυτό και δεν γαβγίζουν χωρίς λόγο. Τους αρέσει να είναι "φύλακες εκ των έσω" γιατί προτιμούν να βρίσκονται μονίμως δίπλα στον άνθρωπό τους. Η κληρονομιά του παράτολμου θάρρους διατηρείται ακόμη στη φυλή. Σκύλος χαμηλών τόνων που αρέσκεται στη ρουτίνα.
Η εκπαίδευσή του
Η ανθρωποκεντρικότητα που διακρίνει τη φυλή είναι αρκετή για έναν αφοσιωμένο και γνώστη της φυλής ιδιοκτήτη να διδάξει το Μπούλντογκ του τα απαραίτητα. Ο σκύλος αυτός ζει άνετα στο διαμέρισμα χωρίς να καταστρέφει. Σε κοιτά στα μάτια και αντιλαμβάνεται αμέσως τις διαθέσεις σου. Διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα γι’ αυτό χρειάζεται πειθαρχία. Η καλλιέργεια της κοινωνικότητάς του (εκ φύσεως από τα πλέον κοινωνικά σκυλιά), το οδηγεί σε αυτό που πραγματικά είναι το Μπούλντογκ… ένας άγγελος με φλεγματική μορφή!
Γενετικές παθήσεις
Σε γενικές γραμμές είναι σκυλιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αρκεί να δίνετε βάρος στην προέλευσή τους. Παθήσεις που συναντώνται είναι το εντρόπιο, το εκτρόπιο, αδένας του Haard, αναπνευστικά, καρδιακά, δερματοπάθειες.
Η καλή υγεία του σκύλου επιτυγχάνεται με προσοχή στη διατροφή (όχι υπερβολική αύξηση βάρους) και περιποίηση των πτυχών του δέρματος. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση του σκύλου σε ακραίες καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα στη ζέστη.
Οι δυσκολίες στην αναπαραγωγή
Τα Μπούλντογκ είναι φυλή, η οποία λόγω της "υπερβολικής" κατασκευής της, αναπαράγεται πολύ δύσκολα. Ο αρσενικός έχει το περισσότερο βάρος στο μπροστινό μέρος του σώματος και γι' αυτό το λόγο η θηλυκιά δεν αντέχει και λυγίζει. Αυτό οδηγεί τον κτηνίατρο στη λύση της τεχνητής σπερματέγχυσης.
Από την άλλη, οι θηλυκές λόγω του μεγάλου μεγέθους των κεφαλιών των κουταβιών αδυνατούν τις περισσότερες φορές να γεννήσουν φυσιολογικά, και οδηγούνται για καισαρική τομή. Επίσης, πολλές φορές τα κουτάβια γεννιούνται με εκτεταμένο οίδημα (water puppy ή anasarca) και δεν επιβιώνουν.
Μετά τη γέννα και για ένα διάστημα 15-20 ημερών τα κουτάβια πρέπει να επιβλέπονται συνεχώς γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πλακωθούν από τη μητέρα τους.

-----------------------------------------

Απ: αγγλικο μπουλντοκ

Dobro member

Μανααααα μου ρεεεεεεεεεεεεεεεεεε οπώς το Μολικοοοοοοο μαςςςςςςςς mdr